onsdag 4. juli 2012

Sør-Afrika, Brett Murray og Lenintittel: spydet
                                                             
Det frekke maleriet som dukket opp i norske medier i mai satte meg i godt humør. 
Galleriet sier det inngår i en satirisk samling som heter "hyllest til tyven", et uttrykk for skuffelse over demokratiets kår i Sør-Afrika. En tysk kunstsamler kjøpte det omstridte bildet for i underkant av 100.000 norske kroner før utstillingen åpnet, ifølge en avis.
Men så ble maleriet tatt ned, etter å ha blitt overmalt og ødelagt. Det har jeg fått bekreftet på heimesida til Brett Murray

Murray har framstilt presidenten med "juvelene" hengende ute. Han har vært ganske grei med Zuma tross alt, for størrelsen er det ikke noe å si på..

Den gamle sovjetiske plakaten av Lenin, laget av V. Ivanov, er i stor grad kopiert, og det er dét som bærer hele konseptet. Da tenker jeg på ANCs rolle i SørAfrika, som revolusjonær organisasjon gjennom hele apartheid-tida. 
Plakaten er veldig slående i form og innhold, det samme med dette maleriet. Jeg syns stilen minner om Shepard Fairey. Begge to er dessuten blitt kjent for et større publikum gjennom ett enkelt arbeid. For Fairey var det med Obama-plakaten.
Det virker som plakater fra før 2.verdenskrig er blitt populære igjen.I dette tilfellet kanskje mest ut fra innholdet, mens Faireys formspråk er skåret over samme lest, uansett budskap(Han gjentar seg sjøl litt mye, syns jeg).Ellers har plakater og relklamemateriell fra 50 og 60 - tallet vært mye brukt som inspirasjonskilde, har jeg sett.   

Maleriet har ihvertfall skapt politisk raseri. Regjering og domstoler forlangte at bildet ble fjernet. De mente det var både ærekrenkende og grotesk. Rasismeanklager hører med.
Jacob Zuma er visstnok en aktiv mann, med 4 koner og 21 barn, flere av barna født utenfor ekteskap.Han har også vært anklaget for å ha voldtatt en ung ANC-aktivist(sier avisene).
Ellers har jeg inntrykk av at mye er uforandret i det sørlige Afrika, til tross for at ANC har vært i posisjon over mange år. Det er trist at nødvendige reformer tar så lang tid å gjennomføre (og med denne saken i fanget blir alt ytterligere forsinket).  
Men én ting skal Zuma ha, han turte å kritisere Natos bombing av Libya.Populære innlegg