mandag 3. oktober 2011

Mimesis
"Fornemmelse av vekt"


Denne collagen ble påbegynt i fjor, sammen med en serie bilder som har arbeidstittel "mimesis". Prosjektet var også en liten privat protest mot det jeg oppfatter som en overfladisk tendens i norsk bildekunst, sammen med et ekstremt behov for å bli kjendis. Ingen navn nevnt. 
Musikkbransjen er ikke et hakk bedre i så måte; popmusikk og mykporno hånd i hånd. Og det selger selvfølgelig som hakka møkk.
 Da jeg gjorde en liten research i forbindelse med arbeidet, var jeg innom både klovnerollen og pantomimen. Pantomimen er visst tradisjonelt en noe friere rolle enn klovnens. 
I Platons terminologi er mimesis å fremstille fortellingen på et mimetisk vis, hva nå det betyr. Jeg innbiller meg at det handler om imitasjon. Men mimesisbegrepet er videre enn dette, har jeg forstått.
Jeg har mikset klovn og mime, ved at damen her, for eksempel, har fått klovnemunn. 
Det er kanskje munnen hennes, og den totale mangelen på stash som gjør henne foruroligende, litt ekkel? 
Bakteppet er "sydd" sammen for å forsterke det kvinnelige. 
Den mannlige mimesis fra i fjor har et helt annet, og et snillere preg. Kan det være klovnedrakten som gjør det, eller den orange nesen?
Dama burde kanskje vært noe forbedret med hensyn til forkorting av venstre arm. 
Kanskje denne versjonen kan være utgangspunkt for et nytt maleri, etterhvert. 

Inspirasjonen for disse bildene heter Marcel Marceau, en kjent fransk mimekunstner som hadde et fantastisk uttrykksfullt ansikt og kroppsspråk. Han døde i 2007, men holdt det gående med pantomime langt oppi årene. Jeg har vært borti at det var han som instruerte Michael Jacksons "moonwalk"(den første som gjorde det på film, var vel Bill Bailey?)
Det ligger mange videosnutter med Marcel Marceau på YouTube. 

Populære innlegg