EGEN PRODUKSJON

.

fredag 29. juni 2012

Utstilling på Galleri Trollhaugen

Huset kalt Trollhaugen ligger like ved tusenårsstedet i Målselv, Olsborg på en haug med utsikt over elva (og E6). Det er et tømmerhus, bygd i 1935. Det har vært brukt til alskens, slik som hybelhus for damene på Moen telegraf, lokaler for museet, husflidslaget og andre foreninger. 
Det sies at kong Håkon overnattet her i 1940, under flukten til England. 
Øvre etasje er et fint galleri, her er både malte og umalte vegger og lysskinner i taket. Nede er det kjøkken og stue som det er mulig å bruke. Det var en åpenbaring å komme opp og se at galleriet var fiks ferdig til bruk! Det trengs et strøk maling men det er en bagatell.
Huset har etterhvert blitt kommunens hodepine, for her kan ikke bo folk og det trenger renovering osv. Bare utgifter med andre ord. 
Nå har Trollhaugens venner, som vil bevare huset, prøvd å få aktivitet her igjen. På lørdag den 30. juni blir huset gjenåpnet, med kunstklubbens utstilling. I forbindelse med åpninga vil Lena Jinnegren holde en liten intimkonsert.
Utstillinga vil stå 2 dager, så blir deler av den flytta ned til Målsnes, der det skal være 2 dager med aktiviteter rundt den nedlagte skolen og i grendehuset på Eidet. Alt arbeid på grunn av fenomenet SommerMålselv: de som kommer heim om sommeren må ha noe å gjøre - og se!!  


 Gangen nede har en frekk farge. Gjetter på at det er fra 80-tallet, for da skulle det være rosa og pastellfarger. Utskåret relieff går langs loftstrappa

Disse bildene overlevde krigen, gjemt på en låve i nabolaget. De henger i stua nede, sammen med enda etpar kongebilder i svarthvitt. 
Det er tydelig at monarkiet har hatt sine tilhengere her i området. 
Leena Gschib har akvareller og ulike glassarbeider med. 
Jeg er veldig fornøyd med at utstillinga rommer ulike uttrykk og materialer. Hvis jeg ikke husker feil, er det rundt 80 arbeid totalt, med akryl/ blandingsteknikker, akvarell, filta bilde, tiffany, glassfusing, porselensmaling og foto.


Ellen Width har 6 fotomontasjer, med tema fra fjæra.
(Å ta fotos av glassinnrammede ting er vanskelig) 
mine fjærabilder 


Hilde Sagland henger opp sin tøvde sommarstein
Jorunn Åsheim stiller ut akvareller


Leena Gschib henger opp sine akvareller. 


Leenas 

Ellens


Solbjørg Greger har med porselensmaling og glassarbeid

Solbjørgs dompaper i vinduet

Leenas båter


avisoppslag torsdag 28.6.12


Da Målselv feiret 200-års jubileum, ble Per Ungs skulptur satt opp ved siden av huset. Nybyggerne (fra dalene sør i landet) feiret seg sjøl. Skulpturen heter selvsagt "nybyggerkona".
Det var pinlig at den samiske dominansen ikke ble nevnt med ett ord, verken i Målselv eller Bardu i forbindelse med jubileene i kommunene. For her var jo folk før nybyggerne kom. Også de slet og jobba  hardt, må man regne med. Men det passet vel ikke helt inn i historia man hadde lyst til å fortelle. 
 Holdningene har heldigvis endra seg en god del siden den gang, og jeg tror nok det ville vært en mer inkluderende vinkling idag.  

2 kommentarer:

 1. Hei Sonja!

  Som en av dem som drar hjem om sommeren så syns jeg dette er et kjempefint prosjekt. Jeg rekker desverre ikke hjem for å se det selv, men skal opplyse andre om dette. Jeg tenker at denne utstillingen er en bra ting på alle måter; dere får vist litt av hva dere kan, og vi blir opplyst.
  Håper det blir en suksess!
  Ha en riktig god sommer :)

  SvarSlett
 2. Hei og takk for tilbakemelding - og fint at du videreforteller!!
  Ja, du har rett i at det er bra tiltak.
  I skrivende stund er vi ferdig på Trollhaugen, og torsdag flytter vi deler av utstillinga. Det var fullt hus - det var nesten kul på huset på lørdag under åpninga. Det viser seg at mange savner et treffsted og kafe på Olsborg. Så folk støtter opp om slike tiltak. Jeg er svært fornøyd. Nå som vi har etablert et galleri er det bare å bestille det til utstillinger.La endelig ordet gå rundt. Det hadde vært OK å få se ei utstilling av utflytta folk og med andre impulser...

  SvarSlett

Populære innlegg